Danmarks Jernbanemuseum er en selvejende fond, der har til formål at formidle og forvalte dansk jernbanehistorie samt den tilhørende grundfortælling om industrialisering, infrastruktur, urbanisering og samfundsomstilling, som Danmark gennemgår fra midten af 1800-tallet og frem til i dag. Til den fortælling hører også de konsekvenser og teknologiske perspektiver, der knyttes til perioden, og herunder er det relevant også at formidle historien i et naturfagligt perspektiv.
Danmarks Jernbanemuseum ønsker at være relevant i forhold til den grundfortælling, og de arbejder derfor med at gøre deres tilbud og formidling meningsfyldte, så museets brugere kan spejle nutidens og fremtidens problemstillinger i museets aktiviteter.
Museet har et permanent samarbejde med flere grundskoler i Odense, herunder Seden Skole, Risingskolen og Kroggårdskolen, og vi arbejder løbende på at hold disse inddraget i projekt VOYAGER, når vi finder det relevant i forhold til projektets hovedsigte at få flere unge til at vælge en naturfaglig uddannelse.
Arbejdsgruppen ved Danmarks Jernbanemuseum har samarbejdet med lærerstuderende fra UCL, deres underviser, samt to 7. klasser fra skoler i Odense.
Her kan du læse mere om Danmarks Jernbanemuseum og de undervisningsforløb, der har udviklet i fællesskab med UCL og skolerne i Odense.
Ulrik Vestergaard Jensen
Undervisningsansvarlig
Lærer med linjefag i Fysik/Kemi, Historie, Samfundsfag, Idræt og Dansk
Kontakt: uvj@jernbanemuseet.dk, tlf. 30 65 48 83
Op igennem historien har idéer og teknologier præget samfundet. Et oplagt eksempel på dette er, hvordan dampmaskinen og tog var med til at gøre distancer og rejsetider lavere, hvorved mennesket flyttede til større byer. Denne rejsetid kan gøres endnu lavere med indførelse af ny teknologi. I workshoppen ”Fremtidens jernbaner” skal eleverne arbejde med denne nye teknologi; nemlig magnettoget.
Eleverne skal fremstille deres egen model af en magnettogbane. Eleverne bliver inddelt i grupper, der får hvert deres bord med materialer. Med disse materialer skal eleverne fremstille deres egen model af en magnettogbane, hvor målet er, at vognen kører stabilt og af sig selv efter et lille puf.
Faglighed der bringes i spil: Fysik/Kemi, Historie
Emne: Jernbaneteknologi, jernbanehistorie, innovation, entreprenørskab
Forenklede fællesmål: